Rusland en andere olieproducerende landen ontmoeten dit weekend de OPEC-landen om afspraken te maken over een lagere productie. De OPEC lost alvast een schot voor de boeg: de vraag zal voorlopig laag blijven.
De olieprijs heeft langzaamaan weer de weg omhoog gevonden, vooral met dank aan een akkoord in februari tussen de OPEC-landen en een aantal niet-leden. In een poging om de prijzen te stuwen spraken de concurrerende landen af om minder te produceren. Die opzet lijkt te slagen, maar er zijn dwarsliggers.
De OPEC-club overlegt dit weekend met in elk geval niet-leden Rusland, Oman en Bahrein. De gesprekken in de Qatarese hoofdstad Doha moeten leiden tot een akkoord van een formelere aard.
Risico van falen groot
De hoop en druk op een akkoord is groot. En de risico’s van een gefaald overleg des te groter. De prijs voor een vat Brent-olie is met 30 procent omhoog gegaan sinds er een informele overeenstemming is over de bevriezing van de productie. Maar die stijging kan zo weer teniet gedaan worden als de gesprekken mislopen.
Die mogelijkheid bestaat, want de meningen zijn verdeeld. Het machtigste OPEC-land Saudi-Arabië is voorstander van een bevriezing van de productieniveaus, maar vindt dat alle leden akkoord moeten gaan om die effectief te laten zijn. Die kans lijkt erg klein, al was het alleen maar omdat Libië niet naar Doha zal komen.
En Iran, dat vrijer kan handelen na het opheffen van de sancties, heeft juist gezegd dat het haar productie wil opvoeren. Irak en Koeweit willen ook meer olie gaan fabriceren. Venezuela, dat op de rand van faillissement balanceert, heeft de olie juist hard nodig om het hoofd boven water te houden. De helft van het bbp is namelijk afhankelijk van de olie-export.
Groei in 2016 blijft zwak
Om druk te zetten op de weigeraars lanceert de OPEC - lees: Saudi-Arabië - een schot voor de boeg. De groei in vraag blijft zwak en fors minder dan vorig jaar. Volgens de lobbyclub zal de wereld gemiddeld 94,18 miljoen vaten per dag nodig hebben. De groei in vraag komt neer op 1,2 miljoen per dag, in vergelijking met 1,54 miljoen vorig jaar. Latijns-Amerikaanse economieën hebben het moeilijk en ook China heeft minder olie nodig.
"De huidige negatieve factoren wegen blijkbaar op tegen de positieve factoren. Dit impliceert mogelijk neergaande herzieningen in de groei van de olievraag, in het geval die voortekenen van kracht blijven", zei het secretariaat van de OPEC dinsdag.
Het is wachten op een 'zacht akkoord' aankomende zondag. Van een bevriezing zal het waarschijnlijk niet komen, schatten analisten. Maar om de eenheid - in elk geval voor de buitenwereld - te behouden, zal er wel een overeenkomst komen waar alle aanwezige energieministers hun handtekening onder kunnen zetten.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl